Friday, 12 July 2013

VIETNAM

19 May -24 May 2013


alkisah budak backpacker, female backpacker punya keje gile, sorang lagi teman adalah cik adik teratai sari (nama komersial dalam fesbuk), nama sebenar wahida. ceeeiiit. klasik benor nama beliau.=P

sebelum pegi trip tu...siap borak n siap gelak2 ngan bos warga perancis kat opis, name nye mr. philipe nicolas.supportive and gile2 orang nye. kadang2 kite tengah kusyuk keje, die yang buat onar kacau.alahai boss boss. but im truly glad being there. ooo TECHNIP SUBSEA.


first landing kat HANOI.
jalan pusing2. check in hotel, jalan2 lagi sampai longgar skru kaki, tidur ofkos terlentang yang kiut malam tu.
tapi sebenarnya, banyak2 tempat kat vietnam ni, aku palingggg suka HANOI la..culture dan persekitaran yang unik.pegi la sendiri kalo nak tahu! hahahha.
masa kat hotel HANOI, kami balun breakfast kaw2.siap tapau bungkus berguni.da xhirau dah apa yang nak diumpat..siap pelayan dorang supportive cam paham2 tahap tahap kebuluran kami yang bakal jadi LAGI KEBULUR.hahahahha.

perjalanan diteruskan....

book tiket flight on d spot to ho chi minh @saigon...mahal siot, siap bayor dalam US dolar. pokai2.
tang sini dah pening, budgetary alignment dah lari kot.

so, sampai lah di HO CHI MINH @ SAIGON.
sampai pulak pagi buta,sebelum subuh, jadi kutu raya @ homeless kat Saigon Airport, tidurlah kat kerusi keras nan batu, dgn backpack yang GEDABAk besornye. mandi tu bukan mandi wajib pun, jadi x harus untuk mandi.hahahah. gigi tu busuk xyah cakap.paham2 aje.DARURAT.phewww. =P



sebenarnya bandar vietnam ni walau sesak, berkali2 selamat dari tempat kita tau.xde nye lelaki miang( sorry guys who are not belongs to this group)... rakyat die xde nye nak buang masa duk melayang berangan tak buat keje. they loved to exercise,i meant physical exercise, to sweat out. xde nye nak minta sedekah tanpa usaha yang gigih.tu la semangat diorang blow up my spirit.


In fact, we spent a lot being here, banyak gak tempat kami pegi jap gi tunjuk eh.. cuma, makanan mahal...ade la beza dgn tempat kite. ye la xbanyak yang halal kan... cuma xyah cakap la, berikat perut macam mana.. bunyi kriuk kriuk kriuk..xbunyi lagu favoret singer gua dah: christina perry @ afgan. dah la most of the time, we chosed to walk on street, penat bai. malas nak habaq jor. mahu mengengsot ade kadang2.pastu balik pengsan xsedar diri hahah, xde la...gurau our sleep hour was very2 limited..we used to be active & adhere to our trip plan.baru la nama nya backpacking. wat malu je kunun backpacking tapi sampai2 ternganga mulut duk spend masa kat hotel..ceih, baik balik kampung...

shopping???ehem, suka la tu...hihik... yup2. no doubt, murah lah untuk baju kurung moden manik2 yang kat sini kena hentam sampai beratus.kat sana plg komam in average 50-70 depends on design.approximately, sume ok. telekung sembahyang die yang aku suka.cantik, murah gile, dan sangat best untuk beribadat....nak tempah lagi la..hohoiiii, ade sape2 nak gi vietnam x??? nak kirim telekung barang sehelai dua..


p/s:
tapi pastikan: kalkulator dimana2, buat research money exchange rate ye!...jadilah korang macam akauntan kat mana2 bila nak beli apa2...24jam aku ngan kalkulator, tengah2 lintas jalan pon aku sempat buat kira2..duk tekan bijik2 kat kalkulator, mahu rosak benda alah tu..HAHA. kalkulator saintifik masalahnye..macam nak kira addmath pon ade, duk bimbit kat tangan...gaya2 pegang iphone7 hahahhaha.

to cut it short, sebab aku dah sakit perut memulas..ye la masa ni baru pas sahur..
4th ramadhan 1434@2013 !!!!! hehehhehe.

nak tahu tak, kami moved to DA NANG....so we travel whole vietnam..hurm, bukan whole area, tp kita seolah2 cover utara selatan timur barat. 4 sudut hahahah.. we took train to get there..no choice beb.duit makin kurus... nak tahu brapa jam kami duk keras dalam train??? almost 20 hours... mandi xyah nak cakap, mandi antara perkara yang wajib diabaikan di sana.maksudnye xde la korang ni BUSUKBANGA x mandi..maksud aku, kadar pemandian (betul ke BM ni??), dikurangkan, diminimumkan...nasib memang diri ni da sedia wangi.so x bimbang la..cuma, melekit tu jangan ditanya. nama backpack kan.. so, kurangkan mandi.hahahhahaha

nak dijadikan cerita, stok makanan yang aku bawa habis..gile x ikat perut..ni tahap ikat dengan dawai besi balut guni sebab lapar kejadah...tambah dengan bau makanan yang diorang offer dalam train, aku memang xle tahan bau hamis..nak muntah...maaf vietnamese... saya memang susah nak adapt to  makanan org...ampun buk!


hahahha satu perkataan yg aku tau dlm vietnam adelah VE SINH =JAMBAN korang membuang! hahahha
mata wang panggil DONG... tapi bile shopping aku ni biul sewel pegi cakap
"berapa Rang Dong????"
hahaha, aisey,, nampak la terkulat2 muka penjual xpaham..opsss malu sendiri, aku silap..RANG DONG tu project paip minyak aku kat vietnam..hahaha, baru je setel project bidding untuk supply flowpipe for subsea project sebelum pi backpack..tu yang duk sebut2 Rang Dong tu.. dapat ke x award tu??? tunggu...Rang Dong pon rang Dong la minah samat!

ok, nak tunggu flight..gile panas kat Da nang, abes kulit muka I tau...aisey... flight pulak kejadah delay 3 jam ke brape jam...kami x makan dlm more than 24 hours.agak2 macam mana?hahahha


so, lewat skit naik flight to KL... hujan , sedikit petir..takut..tapi abang pilot power can control..perhh...macho2...tapi lantaklah...yang tahunye tengah lapar... sampai2 kat airport terus nak aim mcD @ fastfood mana2... tapi..sobs...bila nak check in kat counter tiket bas & erl...baru ku tahu dompet merah maknga aku yang baru lost... LOST tau...bukan cite lost and found.. ni memang LESAP....

mengigil xde duit.nasib ade partner backpack aku sudi hulur rm200 buat bekal apa yg patut....dugaan allah di mana2 jua kan.dan careless tu juga kena highlight, take care smebody else outthere!!! be careful n watch out! huhhuuuu....


Lupe nak citer camna nak survive, ye la kite kan musleem.. kalu tang solat, alhamdulillah tak lupa untuk ditunaikan. ISLAM itu mudah tapi kita kena belajar untuk rasakan macam mana islam itu MUDAH. kalo ikutkan memang korang xyah nak bajet jumpa masjid atau surau la yer.. jadi solat kami dalam kapal terbang, di atas bas (dalam bas yer, macamana nak solat atas bas..bumbung ke hape? siot! hahaha), di stesen kereta api, dalam teksi, dalam tourist van, etc...dan aku solat sambil duduk kat seat @ sambil berdiri..yang penting ikut flow macam solat2 normal kita cuma cara nya lain sikit, not too obvious..silap hari bulan, sedang korang solat sambil duduk kat kerusi bas, kawan ko siap borak2 ngan ko..hahahha padahal tengah solat.So, jgn risau bila die tengok ko x response dan angkat takbir tetiba dan buat pergerakan tunduk (tanda rukuk dan sujud), in sha allah dia paham..hehehhe, lepas tu die ikut sama la tunaikan solat(tiang agama, asas kehidupan kita).. tapi kita niat kerana ALLAH ye makcik pakcik semua... kita solat yang penting tanda kite x lupe DIA dan TAKNAK LUPA ALLAH..then, bila balik hotel, tunaikanlah solat2 darurat tu semua sesempurna yang terbaik kita mampu lakukan. Insha allah diterima, DOA2.in sha allah... tu kalo x silap aku, orang panggil cara solat tu sebagai solat hormat waktu..sama lah kalo kat malaysia..macam kat hutan memang xde sumber wudhuk.. xda tempat yg sesuai untuk solat.niat kerana allah. then, solat lah secara berdiri/ duduk.. so, x semestinya kat oversea saje ye....tapi lagi cantik dan kagum kalo kite ambil wudhuk dan hampar tikar sejadah dan telekung kat mana2 bahagian/tempat..biar lah apa orang nak cakap atau apa pandangan orang TAPI PIKIR NASIB AKHIRAT, nak ke kena balung ngan "BUNGA API NERAKA"???.. tapi kali ni aku backpack dan melekit, so aku buat pilihan solat hormat waktu.. (pada sebelah malam, mahu longgar lutut tunaikan semua solat2 yang aku buat secara darurat tu).. x ape la  kerana ALLAH, in sha allah =).. lets motivate each other for not to ignore our role and responsibility :)..yawwww

sampai sini je la eh, sebenarnya aku xde mood sangat nak karang bab vietnam trip saat ni..tapi, paksa sikit..okay lah kalo trase nak update or additional info, akan ku sumbat lain hari, lain waktu.TATA!!!!


p/s: TQ to  such A kind-hearted person yg banyak tolong after came back from VIETNAM. unlimited thanks.heartiest thanks to u. Allah sahaja mampu balas. saya xmampu nak balas malah banyak menyusahkan kan? how spoil am i to u.. deepest sorry. i dont expect u to read this sentence anyway, because im not that kind who loves to promote mine. btw, have A blessed ramadhan. im sorry for many times  :(

DA NANG





railway station Da Nang

staff railway station

Da Nang airport

just arrived and waiting for flight- Da Nang to KL


HANOI

ni persinggahan kami, hotel.NICE!

ni la kedai kopi dorang, simple!

try to communicate..-,-


teletubbies naik motor, HAHHAHA

gadis-gadis HANOI, ada berminat nak wat awek???

alolooo sweet nye =P

ni la menu yang kami paw cukup2 masuk dalam guni hahhaha, ni meal untuk makan situ.hua3

us!

early morning, 7am HANOI town..p/s:no traffic light okeyhhh

ni nak panggil ape ni????hebat hahahha

hehhehe, 1,2,3 tick!!!! blur muke masing2 tengok ke-sewelan aku.. yg depan specky tu macam oppa ganam style PSY hehehhehahahaha

their craft

cute sangat abang ni, hebat, oooo kat vietnam xde mat n minah rempit yerrr., salute!

menu atas cruise on the way to HA LONG BAY

craft art

 mahal ni nak tau, xmampu nak beli..curi snap je mampu

here we go, HA LONG BAY.. UNESCO heritage

the rider

kuat sungguh kudrat wanita HA LONG BAY..panas terik tau time ni

hehhehe subhanallah.speechless  seeing ALLAH's creation


KAMPUNG NELAYAN HA LONG BAY














jangan jelos, kami naik benda lah ni la nak pi Ha Long bay, macam nak g honeymoon gituewww you all, aww,

wahida & me, dekat chu tich museum




HO CHI MINH @SAIGON












tahu2 aku hantu shopping kan??? hurmmm =P huk alos!

kiut sungguh budak ni, hish3 =P

dah lapo2, ade gak aku yg ngap benda ni =P



ni dekat hanoi sebenarnya, tapi tersesat kat sini..xpe la..MALAS nak remove 
saigon city, town girl sangat eh..ambil kesempatan ambil gambar time senja.. sah3 diorang xkan langgar, selamba kitaorg duk terpacak tgh2 jalan..habis sume keta berhenti..masalahnya.. XKENA HON pon..so, up to me la ..heeee

floating market!

aku palinnggg suka shot ni, sincere smile.aku suka gambar ni kalah aku suka gambar kiut aku sendiri, WALLAWEH!


Chu chi tunnel



dengan pakwe masing2, ensem x?LOL







TATA :)

2.07pm 
(13/7/2013.sabtu, 4 Ramadhan 1434)

pena:
anomalfa