Thursday, 7 June 2012

DONT GIVE UP





To achieve something great in the world you need Passion 
To fulfill vision, a great leader’s courage comes from Passion
Whatever it may be, you must find your Passion
If passion drives you, let reason hold the reins
Follow your passion and success will follow you!

Never underestimate the power of passion
Without passion religion is spiritless
Without Passion history is meaningless
Without Passion art is useless
Follow your passion and success will follow you!

When you take up a mission with passion
There are no dreams too large
No innovation unimaginable
No frontiers beyond reach
Follow your passion and success will follow you!

Our passions are the winds that propel our vessel
Our reason is the pilot that steers her
Without winds the vessel would not move
Without a pilot she would be lost
Follow your passion and success will follow you!

There is no end and there is no beginning
There is only the passion of life
Passion is universal humanity
Passion is the genesis of genius
Follow your passion and success will follow you!




DOA IBU










pasangan merpati berjoli2.. :)







http://www.facebook.com/aziah.jamaludin.5

latest update at 1.33am on facebook..tajuk utama ' SYUKRAN YA UMMI'..

Waaaawawaaa.. malu...pinky-blushed...nak tahu? MAK saye a.k.a IBU saye a.k.a MUMMY saye a.k.a MAMA saye a.k.a UMMI saye a.k.a PUAN FARIDAH MAT HASSAN...


kwang3. jeng jeng jeng!!!!!

ouch, frankly speaking, dis is the 1st time i was asking my mum towards 'tuuut'.. keh3..

mule2, call her n aboh sbb mereka kehabisan t0pup.. (maklum le bile gune bil, melambung, always overlimit.. so turn to prepaid back laa.. so bile prepaid abess.. msg anak for a call.. aiyyak, ibubapa moden zaman skarang) hehehhe.. :)
 its okay la...

then, i called them.. i was seeking for their  warm DU'A and bless.. sbb recently, im confused with my 0wn decision.. which one should i heading for..actually, didnt decide anything yet....floating lagi jiwe aku ni.. otak ntah ke mane fikiran ntah ke mana.. at last, at dis moment  i just realized i didnt take any meal for my perut yet .. wow, for a whole day u know....

okay la, lets go straight forward...

aku call.. n then received a go0d news to hear.. my big bro dpt naik pangkat, up level lagi la.. so duit sampingan boley mintak la..ehem2..(baru je pau td sbenarnye).. itu rezeki dia.. he deserved for it, a go0d , hardworking, dedicated and kind-hearted brother.. tgk la, ABE sapo.. ecece.. but, still syukur pada ALLAH. he got an offer to further study & fully scholarship with extra living cost allowances.. book allowance, lappy budget..fully paid (salary)..  given 2 years break from working..so on.......bla2.. n then, at d same time got a call upon kenaikan pangkat.. awesome bro!. proud for u..MOHD KHAIRI JAMALUDIN..

ok stop bout his story.. nak tau lebey.. call sdiri bro gua.!

ok mak aku pun tny aku balik sanggup x nak further lagi.. semuanye up t0 me...kalu aku mampu, they would support from behind, right, left, fron, up, and down.. hehhehee..otherwise, sempat lak mak aku wat kuiz kat aku if im accepted for murphy.. so, memang s0-s0 la decision aku.. x made up anything lagi.. everything near me was 50-50...so hasbunallauwa'nikmalwakeel.. ALLAH alwakeel, ar rahman, ar rahim.. HE know best for me.

then bab jodoh lak...ehehehe. mak aku sempat mendoakan tuk aku n camni bunyinye:

" okay, mak selalu doa.. jangan risau.. moga adiknur dapat jodoh yang beriman, bertanggungjawab...blabla.. "

bile aku dengar d0a mak aku 'beriman'.. tersentuh ...blushing.. sayu sbb telus nye d0a ibu aku..inshaallah, aku dipertemukan dgn seseorang yang mampu terima ape kurang aku , hargai ape lebih aku...dan satu lagi dia mampu terima seikhlas mungkin siapa keluarga aku walau bukan berada...bukan status datukdatin..we are just averaged family.. enough. keep in mind "money is something but not everything'... aku ni bukan jenis yang gile harta n duwet yang melambung even kaki shopping.. so, value of happiness n kebahagian sesebuah keluarga tu penting.. but, remember.. money is necessary.. without money, family problem  boley berlaku...so, balancing both side.. :)


ape yang mahu difokusnye adelah.. we all have parents..even mereka da tiada di dunia. but still.. we bring along their name..so, appreciate them even sometimes of course ade kes, certain anak xpuas hati ngan layanan ibubapa kite.. 

remember!!!

they may be not a perfect parent, but they perfectly loves us...

count on your own.. ape pengorbanan mereka selama kite hidup...
ade ke kite tny mereka pernah x ikat perut untuk kite.. pernah x dorang nanges sbb karenah kite yang macam2 sepanjang bergelar 'anak'..

makin aku menginjak dewasa ni, makin aku faham.. nak corak anak ni bukan senang..
believe it. trust it. keep in mind.

both of our parents da berjaya corak kita. sbb sekarang ni kite sedang syok melayari hidup. kita ada ilmu. kita mampu cari rezeki. kita ada pegangan agama.. dan kita masih hidup sbb mereka jaga kita dari kecil. mereka x buang kita.. sbb naluri keibubapaan sgt mendalam, sbb itu apa yg kita kecapi hari ini.. hasil pengorbanan mereka...ingatan ini terutama buat aku.. dan juga renungan kite bersame..

 masa hadapan ? masih xtahu nasib kita.. xtahu nasib mereka.. sanggup x kita jaga mereka. sanggup x kita bahagikan masa antara rumahtangga kita dengan ibubapa???

jadi aku berdoa agar aku dikurniakan hati yg cekal dan pasangan yg memahami untukku terus berbakti buat permata hatiku 2 orang ni..


list of LOVE:

cinta 1: cinta pade ALLAH
cinta 2: rasulullah 
cinta 3: ibubapa (bagi lelaki, konfim selamenye dan bagi wanita bujang, tapi*..
            bagi perempuan juga-ranking berubah seiring akad termeterai nanti)
cinta 4: isteri (bg lelaki) dan ibubapa (wanita bersuami)




aku dan BELIAU.(mak aku leeerr)



 d only big bro (during conference kat USA)..MR. MOHD KHAIRI JAMALUDIN

barangkali briefing dalam bahaso kelate..bahaso romania.. bahaso antarabangso.. keh3
tangggg!! officially publish my femili phot0...togeda with our adopted siblings. 
(last EID 2011-taken at pahang)

Wednesday, 6 June 2012

entri special buat ADIL sahabatku, kawanku, temanku...(hugs*)

la la la... semalam aku keluar makan, kongsi banyak benda dengan sahabat aku sorang ni name die NOOR ADILLA..nama comel die ADIL..kami kongsi makanan, kami kongsi rasa, kami kongsi perasaan, kongsi suka, kongsi duka, kongsi lawak bodoo,kongsi tambah lemak(sbb byk sgt order)... aku harap persahabatan kita selama2 nya...smalam turn die belanje makan.. keh3... saranghaeyyo ADILL!!!!!!!!!

balik2 makan dalam area kul 10pm.. adil kena study and prepare untuk oncall kt HKL...makin sibuk dia...sedih xdapat spend overnight lame2 mcm dulu2.. tapi kann. beliau ni pelajar perubatan,  tahun akhir, tahun paling mencabar utk setiap pelajar perubatan.....Inshaallah adil bakal seorang doktor yang baik....amiin

sahabat,
aku harap ko x give up..aku harap ko x down, aku harap ko x kecewa dengan apa yang ada di sekeliling

 ADIL kena kuat!
aku tahu ko boleh berdiri, aku kenal ko sebagai seorang yang kuat, aku tahu ko boleh bangun, aku tahu ko boleh hadapi semua..

adil ...
ni jalan ALLAH tentukan untuk setiap dari kita.. perubatan, kpp???xjadi hal.. kuatkan je.. sikit lagi nak sentuh garisan penamat....

jodoh pertemuan kita sebagai sahabat pun adalah qada' dan qadar ALLAH... kuat ye kawan.. xmau sedih2 xmau pendam2 sorang2..sebab ko masih ade budak yang chomel..ko masih punye kawan.. ko masih punye budak yang comot tapi cute macam aku.. aku pula masih ade telinga.. satu sebelah kiri, satu sebelah kanan untuk aku bagi ko pinjam...untuk aku dengar apa yang ko nak bebelkan walau panjang mane pun..i have my ears for u FRIEND!...tapi sebab aku tahu ko tgh bizi dengan 'sunathon'..
jangan ko sunat telinga aku sudahhhh..hahhahhaa..

xlame lagi kitorang nak blah da, tinggal berape hari je lagi...lepas 29 june ni da kena berambus dari bumi ni..
bumi k17 ni...so ko stay baik2, jgn nanges...ape2 hal cari aku inshaallah aku wujud lagi sekitar putrajaya..aku ponn sedeyh nak tinggalkan kolej terchenta ni....banyak dah bahan buangan yang aku tabur sepanjang 4 tahun ni.. banyak dah air liur basi da aku lelehkan setiap mlm,(count la sdiri sepanjang 4 tahun ..da berapa tan aku produce air berbisa tu)... ape2 ponn, kolej 17 memang dalam kenangan.. sinilah persahabatan kite bermule, cheewahhh...touching sbenarnye ni* :(

ingat nanti posting, apply putrajaya..hahha kalu bukan penang la... jgn lak ko g apply sabah sarawak.. bai2 je la.. nak jmpe susah wooo....

adil, create as much experience as possible, create sweet memory with people around U girl!... be happy, xmo sedih2, kalu sedih jugak .. nanges je... kite sume insan lemah yang perlukan kekuatan dari tuhan, insan lemah yang perlukan manusia disisi sebagai  kekuatan sampingan....DR ADILLA.. ingat ni:

 "menangislah.. jika itu mampu buat hatimu lebih tenang..kerana Allah kasih pada kita, Allah ciptakan air mata"

lagi pesanan buat ko:
1- solat jgn tinggal
2- doa banyak moga lulus dan kuat sentiasa
3-bace alquran kalu ko serabut
4-gile2 selalu jgn gile, be happy, be strong,be sweet, be yourself
5-study smart, study elok2. restart balik..mesti sempat punye
6-makan jgn skip your meal
7- moga aku dalam doa ko dan ko sentiasa dalam doa aku kawan!
8- ape2 hal, aku ade ko dan ko ade aku. inshaallah kawan selamenye sampai syurga.


and down here, i present u......trang dang danggggg!

MEMORI!


<---
mase dinner 2009/2010.. makjasa yg kiteorg organize kat dewan sri endon, putrajaya....rinduuuu

atas dari kiri: mukmin, temah, laura benedict, aini, 'x ingat'

bawah dari kiri: aku, maya, wawa, imah, adil






deeha, aku, adil
( ni time dinner melepas jawatan mtm)--->









lagi, adil! rendu x time ni??????










mtm  2009/2010 in memory..
mase ni majlis buka puasa.. bersama mantan.. kakdini, kakzati, kakfae, kak intan, kakraja...sweet sista :)
cak!
 ni  ler empunya diri boodak name ADIL!

 ~adil aku deeha~


 aku dgn adil--) fuiyyo tahun 2 mase ni, mude x??

 bersame mtm2 lain:)

 1

 2

 3!!!!!!

  ni time g hang out bersama mtm, selepas menjadi mantan..before naik broga hill



--)
adil, puan anim (da kahwin ok!), kamal, aini, imah, deeha




 makcik jual tempe lagi sekali! DR ADILLA to be..inshaallah-->


 senonoh sangat, sopan tahap gile...:P


 sume benda die nak main, habis dibedalnye..





snooker time!

-->
cant say too much!
she's expert kot...sno0ker..wallaweh punye budak..hahahha
 cute 1 bersame cute 2!!!!


 bowling pulak dah ~

 we were MTM!




aku la ni weh sape lagi??
zaman mude mudi, zaman jahiliah..hmm :P
 sibuk je kamal nak masuk gak.. :P

 laughing!!!


 ni kat downtown pulak...



ntah ape pnye gambar...pandai2 la translate sdiri yerr





sume tu gambar aku nak remind kembali memori2 lame kite sume...kalu rindu jenguk la entri ni, belek2 gambo ni... khas buat sahabat aku yg mudah touching sorang ni... hahhaha :P

dan lagiiiiii
lagiiiii
lagii...




 last... special snap aku letak kt paling bawahhh..me and adil.. friendship last forever. never end...kawan boleh ditambah tapi xle diganti.. remember!
<3

lets packing!!! gonna say goodbye to AG83..:(

7 june 2012.. awal2 pagi lagi da bangkit dari tidur..dengan nawaitu nak pack barang....almaklum la 29 june da kena halau la....


penat banyak ngat nak kena kemas.. study for final ntah ke mana, recommendation letter ntah xsiap lagi, prepare for nextweek interview xwat lagi... aduss....

kemas2.. makin licin bilik aku.. bilik tumpahnye air liur basi aku...roommate aku IDA, die stahun tua dr aku.. ponn da start mengemas.. dia la yg initiate aku nak kemas ni... barang da dikemas.. cuma tunggu angkut ke putrajaya.. stor sementara aku.. ala la la... xlarat weh.. pening serabut lagi ni... cool cool cool aziah..

beberapa hari ni aku nak spend masa dengan reading books before start revise for final...wish me LUCK!

BOBO dan BIBI  ponn sedih nak tinggal AG83.. ni la kawan aku , teman tido aku..gemuk kan..alo looo. bulubulbulu..



bai bai AG83..ni la kunci( kunci pendua). keh3333


 'GIANTY' ponn da nak kena seal untuk export balik... ala rindu nak kayuh sekitar k17..bukit ekspo, maeps...


 meja tulis tempat aku berceloteh...tempat berFB....tgk tu buku2 yang nak dikhatam before revise for final exam


ni la packagings aku.......hahhaha..ade lagi.. ni baru half of mine..jgn wiso..


ok la... lets chow...out dulu.. nanti sambung lagi..

Monday, 4 June 2012

MURPHY oil & gas company interview

KRINGG!!!!...
last 2 week, after poster presentation. fall asleep. then tgh syok2 lena, berair liur basi bagai i received a call. tgk nombor yg appear tu 'no name'. nombor mcm dr office je... so angkat la kol tersebut. wow, what a surprise i got a call for 2nd interview a.k.a final interview.  a big shock! BIGBANG!!!!!! keh3 mane taknye. mase first interview mid april dulu.. jawab ntah ape2, pakai main sumbat je kat interviewer..aku bantai je ape yg terlintas. english? xyah ckp la .. asalnye org kampung, perlu usahe lebih la polish dat skill....hahahha.. timba pengalaman la katakan.. as long as i know. MURPHY oil n gas company is a big corporate company that has strong relationship, i meant collaboration with petronas... the origin of dis company was from USA. headquarter die kt US. headquarter for malaysian region plak kt KLCC, tower 2.. di mana aku di interviewed utk kali ke-2.. final interview adelah pade 29 may 2012 lepas, nasib x clash ngan present poster for thesis, final n bla bla...gile nasib2.....

 final interview??
hahahah.. pkul 9 pg.. meroyan gak le jadiknyer aku hari tersebut. mane x nye tower 2 KLCC aku xpenah jejak kottt, maklum le budak kampung kan... bukan asal orang bandar.. hmm
lewat about 10 minutes.. thanks to my big bro sbb sudi hantar saye ke KLCC.. so, sampai2 survive la sorang2. intai kanan intai kiri. akhir nye jumpe jugak tempat interview tu...tingkat 28, tower 2 KLCC..alhamdulillah safe arrived kt sane even lambat 10 minutes.. masuk2 , minta maaf scr sopan. n hv a seat.. nasib baru je mule...gasakla....
...
the interview was divided to 2 sessions.. 1st session pagi (more to team work- task)..: kami diberi lego utk invent ape2 saje...my group team mate: ilhami, darlina, soon, gary kot sorang lg.. memory lost ~currently (sorry 'gary').....so, each of candidates have to voice out and present our invention's justification..... bile da siap.. sume group lain punye la advance bina 'oil-rig' ..almaklum lerr oil n gas company.. dan dan .. group kitaowg g bina transformer n keta lumbe.. so childish.. nak berdarah hidung kena pikir justification.. english, compulsary la.. tgk company la kan.. aku lalu nak pi toilet ponn sume mat n minah saleh . brape kerat je melayu dan dll...

second session: individual interview.. so, yg ni dasyat skit.. ikut nasib n ikut department yg apply... ade yg dpt mat scottish, mat irish.. mat malay pon ade.. maaa...aku? dapat malay. but both wow, superb in english....layan je.. walau lidah aku da terbelit..

lagi??? akhir sekali interview sampai 4pm.. lame kan?? whole day interview. 9pg-4ptg.. ala2 office hour dah...sambil tunggu abang sulungku yg baik dtg fetch me... aku duk kolling ibuku ask for her opinion.. mane x nye pegang lah satu nebda ni " keberkatan hidup ade pade ALLAH, AGAMA, IBUBAPA.. dan suami (bile kahwin nanti)"

so, hasbunallahuwa'nikmalwakeel..
iv been told by the HR executives.. d total applicants was about 300-500 applications... so, they all went for first interview.. then who received for 2nd call for final interview were so lucky actually, being selected among that hundreds of candidates... so total for final interview lebih kurang 50-60 ++ people...fresh graduate of course,  and what a gorgeous news to hear was im d only one yg x grad lagi..keh3. naseb la.. terlepas dari penapis dorang....so.. for final selection: only 10 people out of 60++.. do u dare???? keh3.. punye la ramai yg g for final.. at last nak amik 9/10 manusie je.. all the candidates except me.. actually mantap gile, fluently speaking, various background..anak datok, moyang sume ade, graduated from overseas xyah cakap la... aku sorang kot asal UPM SERDANG (nak laung kuat2!!!).. dorang pny speaking kalah matsalleh (slanga n speed)...matsalleh aku paham lagi kott...outfit dorang memang class, corporate habes.. tapi xpe.. i am who am i.. no need to worry.. i dont need to copy paste others..
so the result???
 hahaha coming soon, maybe mid of june 2012.. same2 tunggu.. hope for go0d news even lots of battle to overcome...even, my first plan is to further my study.. tp dgr gaji yg die offer.. kena pikir 44 kali la gamaknye... ape2 ponn, doakan saye..ye???
tawakkal pade yang SATU.. -->kunfayakun<--





pic 1 :from left side (darlina, me, soon, 'gary', ilhami)








pic 2: benda ni la direka. very cute kan... mcm xlogik langsung nak present for big corporate company mcm MURPHY. keh3. ape2 pon, belasah je.